Sunday, January 31, 2010

Harvest 1- Arowana MG Kolam 67D

"Redalah dengan apa sahaja yang Allah berikan kepadamu saat itu, nescaya andalah orang yang paling kaya."

Jutawan Arowana:

Bergambar dulu sebelum proses harvest.

Salam kepada semua pengunjung blog Jutawan Arowana. Saya baru berkesempatan untuk update proses harvest tempoh hari. Pada 23.01.2010 yang lepas, saya pergi ke Bukit Merah untuk proses harvest kolam 67D yang pertama. Tetapi tiada hasil yang dapat dituai pada hari itu. Sebanyak tiga buah kolam dibuka pada hari itu, untuk proses harvest. Dan ketiga-tiga kolam tersebut, termasuk kolam saya tiada hasil untuk dituai.

Bagi mereka yang telah lama berkecimpung dalam bidang ternakan arowana ini, keadaan ini adalah perkara biasa. Biasanya untuk proses harvest pertama dan kedua, perkara ini mungkin akan berlaku. Tetapi pelabur tetap tidak mengalami kerugian. Jika saya bercadang untuk menjual induk pada hari tersebut, saya akan untung sebanyak RM32,000.00 dari hasil jualan induk. Ini kerana, harga induk bagi Malaysian Golden telah meningkat ke RM14,000.00 seekor.

Insya-Allah, mudah-mudahan proses harvest yang akan datang akan membuahkan hasil. Sama-sama doakan ye. Inilah gambar-gambar semasa proses harvest tempoh hari.


Pekerja-pekerja BMA bersedia untuk proses harvest
16 ekor arowana induk berada di dalam jalaOrang ramai yang datang untuk melihat hasil tuaian
Pekerja profesional yang memeriksa mulut arowana"Dalam mulut arowana ini pun tiada hasil tuan." Kata pekerja itu.Pembeli perseorangan yang datang untuk berunding hasil harvest


P/s: Ada juga beberapa orang pembeli hasil harvest yang datang sedia untuk membeli hasil harvest. Saya boleh menjual hasil harvest kepada syarikat pelabur iaitu BMA atau orang perseorangan.

2 comments:

The QS said...

16 ekor sahaja?

mana 4 lagi?

Jutawan Arowana said...

The QS: Beli kolam 67D dengan 16 ekor sahaja. Biasa 1 kolam induk 16 ekor.