Friday, July 9, 2010

Harvest kolam 4E Ke-8

Jutawan Arowana:

Salam kepada semua pengunjung blog Jutawan Arowana. Fuuhh..lama betul blog tidak berupdate. Maaf kepada semua pengunjung. Baru-baru ini, proses harvest kolam 4E pada 07.07.10.

Jadual ditetapkan untuk harvest kolam 4E pada pukul 9.00 pagi. Semasa wakil saya sampai, semua pekerja BMA telah siap untuk menjalankan proses harvest. Pagi itu cuaca agak baik. Banyak juga kolam yang akan dibuka pada hari itu. Dan alhamdulillah kolam 4E mengeluarkan hasil yang banyak juga. Ada 3 pair yang mengeluarkan hasil. Hasil untuk 3 pair ialah 78 ekor.

Pair 1: Ada 42 biji (telur sahaja)
Pair 2: Ada 11 ekor (Anak arowana dengan yolk)
Pair 3: Ada 25 ekor (Anak arowana dengan yolk).

Dan untuk pengetahuan semua, harga bagi seekor anak arowana Highback sekarang adalah RM550.00 seekor yang akan dibeli oleh syarikat BMA kepada pemilik kolam. Inilah gambar-gambar semasa proses harvest tersebut.Proses Harvest: Ada 3 pair yang mengeluarkan hasil


Telur dan yolk arowana akan di bawa ke ICU


Di dalam ICU: Pengiraan hasilPengiraan hasil dilakukan di bilik ICU oleh pekerja BMA dan disaksikan bersama oleh pemilik kolam. Setiap hasil 1 pair diasingkan bekasnya. Jadi ada 3 bekas untuk kolam 4E dan dicatatkan hasilnya sekali.

Contoh: Kolam No.4E, Highback, 07/07/10, 11 Ekor.

Mudah-mudahan semua 78 ekor akan membesar dengan baik ;). Jadi itu saja untuk proses harvest kali ini. Menunggu proses harvest kolam 67D. Terima kasih kepada semua ye.

No comments: